Ze is iets langer dan een jaar gemeenteraadslid voor Doe mee!, maar ondertussen gepokt en gemazzeld in het werk: Anne Marie Mollema. Een terugblik op barbecue, kandidaatstelling, verkiezingscampagne en het uiteindelijke raadslidmaatschap. “Leuk, mooie nieuwe uitdaging, geen spijt van”

Door Anne Marie Mollema

In 2021 werd ik lid van Doe mee! Niet lang daarna had ik een afspraak met Joke. Dat was een leuk gesprek. Joke vroeg mij of ik mee wilde doen. Ik antwoordde dat ik wel wat wilde doen, maar nog moest nadenken over ‘het wat’ en dat ‘het wat‘ ook afhing in welke fase De Hoeken was. Mijn inspanningen voor De Hoeken kostten veel tijd en bovendien wilde ik niet dat ‘het wat’ niet goed zou uitpakken voor De Hoeken. Niet lang daarna ging ik naar de jaarlijkse Doe mee! barbecue, daar maakte ik kennis met andere doemee-ers en dat beviel goed.

De Hoeken leek per 1 januari 2022 klaar te zijn, ik was toe aan een nieuwe uitdaging, het thuisfront gaf instemming, dus niks stond mij in de weg om me kandidaat te stellen voor het raadslidmaatschap. Zogezegd, zo gedaan. Ik kwam op plek negen van de kandidatenlijst; een plek met een kans op een plekje in de raad.

Na de kandidaatstelling, kwam de verkiezingscampagne. En dan hangt ‘opeens’ je foto op A1 formaat in Hoornaar en Hoogblokland, worden er heel veel folders gedrukt met je hoofd erop, wordt er een filmpje van je gemaakt en sta je op de markt te flyeren. Allemaal best wel buiten mijn comfortzone, maar wat vond ik het een geweldige tijd!

Posters, flyers, filmpje. Allemaal best buiten mijn comfortzone, maar wat vond ik het een geweldige tijd!

De verkiezingen pakten goed uit; 8 zetels voor Doe mee! en voor mij persoonlijk wel 325 voorkeursstemmen. Dat betekende dat ik rechtstreeks in de nieuwe gemeenteraad kwam. En toen begon het pas echt.

SGP en ambtsgebed
Bij dat begin moest ik meteen een flinke hobbel nemen om in te zien dat een coalitie met daarin de SGP recht deed aan de verkiezingsuitslag en daarmee een juiste keuze was. Met het ambtsgebed, dat voorafgaand aan de raadsvergaderingen plaatsvindt – en dus officieel geen deel uitmaakt van de raadsvergadering, maar waar geen ontsnappen aan is – blijf ik moeite houden.

In een van de eerste fractievergaderingen werden de onderwerpen verdeeld onder de fractieleden. Mijn onderwerpen werden landschap, natuur en milieu en ook inclusie. Daar was ik blij mee, de biologie kwam weer -wel op een andere manier- terug in mijn leven.

Maidenspeech
Mijn maidenspeech ging echter over iets anders, namelijk over de omgevingswet. Bij de fractievergadering voorafgaand aan de commissievergadering deelde ik mijn zoektocht en worsteling met dit best wel ingewikkelde onderwerp. De fractie herkende mijn worsteling als nieuw raadslid en vond dat een groter publiek daar deelgenoot van gemaakt zou moeten worden. En zo ging mijn maidenspeech onverwachts hierover.

Is er nu al antwoord op de vraag “bijna een jaar raadslid, hoe bevalt dat?”. Bij het lezen van deze vraag realiseer ik me dat ik inderdaad al ruim een jaar raadslid ben. De tijd vliegt en als de tijd vliegt, dan heb je het naar je zin.
Ik zocht een nieuwe uitdaging, die heb ik gekregen. Ik heb veel geleerd, ik ben op plaatsen geweest waar ik anders nooit zou komen en ik heb veel nieuwe contacten opgedaan. Ik heb nagedacht en mijn inbreng kunnen geven over onderwerpen die dicht bij mij staan.

Ik heb een goed gevoel bij de sfeer in de raad, het vertrouwen en de steun vanuit de fractie en de onderlinge band die je met
elkaar krijgt.

Het was een intensief jaar; veel avonden van huis, veel leeswerk. Het was wel even zoeken naar de juiste balans. Maar gelukkig kan ik mij als ZZP’er zo druk maken als ik zelf wil en is het raadswerk daarom goed te combineren met thuis en vrijwilligerswerk.
Terugkijkend op mijn eerste jaar in de raad heb ik vooral een goed gevoel bij de sfeer in de raad, het vertrouwen en steun vanuit de fractie en de onderlinge band die je met elkaar krijgt. Voor mij persoonlijk was afgelopen jaar een verrijking en als je dan ook nog de feedback krijgt dat je bijdrage waardevol is, dan is het plaatje compleet.

Kortom: “Leuk, mooie nieuwe uitdaging, geen spijt van”.