De zaterdag van is een serie portretten van de mensen van Doe mee! Molenlanden. We zitten we aan de keukentafel in Hoornaar bij ons 19-jarige burgerraadslid Jarith Verhagen. Niet op zaterdag, want dan werkt ze als gastvrouw bij de KIA-garage in Waddinxveen.

Paspoort
Geboren: op 22 februari 2001 in Wijngaarden
Woonplaats: Opgegroeid in Groot-Ammers, woont nu in Hoornaar
Gezin: Woont samen met vader Jan, moeder Debby met jongere zus Bodhi. Heeft een relatie met Jelle Versluis
Werk: Student Facility Management aan de Haagse Hogeschool. Bijbaan als gastvrouw bij KIA-garage in Waddinxveen en bij restaurant Piazza Della Vita in Hoornaar
Vrije tijd: tot 3 jaar geleden altijd paardrijden. Nu jongerenplatform  Young4waard en burgerraadslid Doe mee!

Hoe ben je zo bij Doe mee! terecht gekomen?

“Ik heb bijna mijn hele leven in Groot Ammers gewoond en op school gezeten. Ik zat op de Havo in Schoonhoven in de klas bij Rik, de zoon van Wilma de Moel. Toen mijn mentor tijdens de diploma-uitreiking vertelde, dat een toekomst in de politiek mijn droom was, kwam de vraag al snel of ik mee wilde doen met de verkiezingscampagne. Zo kwam ik als 17-jarige op nummer 13 van de kieslijst bij Doe mee! en kreeg ik 50 voorkeurstemmen. Dat had ik helemaal niet gedacht. Zo ben ik als ambassadeur voor de jongeren als burgerraadslid in de gemeenteraad van Molenlanden terecht gekomen.”

En hoe bevalt dat?

“De politiek in is voor mij een uitdaging, vooral als burgerraadslid. Ik ga naar de fractie overleggen en kom ook op de raadsvergaderingen. Wel balen, dat dit nu allemaal digitaal is, want dat spreekt me minder aan. Ik mis ook écht de groepssfeer. De open fractie overleggen van Doe mee! vind ik leuk en interessant. Inwoners kunnen dan ook hun mening geven over de onderwerpen van de raadsvergaderingen.

Als je nu denkt, dat ik als burgerraadslid er een beetje voor spek en bonen bijzit, dan heb je het helemaal mis. Ik hoor en leer veel. De fractie betrekt mij bij veel onderwerpen. En ik kom in beeld als het onderwerp over jongeren gaat. Dat is mijn rol en zo kan ik ook advies geven. Ik vind het hartstikke leuk, dat ik zo de kans krijg om mijn mening te geven en in het politieke spel mee te doen.”

Zijn er ook politieke raakvlakken met je opleiding?

“Op de Middelbare school zijn we met de klas een keer naar Pro Demos in Den Haag geweest. Daar hebben we in een Tweede Kamer sessie gedebatteerd over een aantal onderwerpen. Daar merkte ik, dat ik mijn eigen mening in het debat goed kon ondersteunen met argumenten. Dat debatteren vind ik leuk. Tegenstanders met een andere mening moeten met goede argumenten komen om mij van het tegendeel te overtuigen. Ik hou van dat tegenspel en de interactie met mensen. Mega leerzaam. Toch kun je mij met de goede argumenten ook overtuigen hoor.”

Facility Management, wat houdt dat precies in?

“4-jarig HBO en ik zit in het 3e jaar. Vanaf februari ga ik stagelopen. Daar heb ik veel zin in, maar ik zoek nog een passende stageplek. Dus als je iets weet, dan hoor het graag.

Facility Management is een brede opleiding in de dienstverlening. Ik krijg bedrijfskunde, economie, huisvesting, communicatie en dienstverlening. Als ik het diploma heb dan kan ik als leidinggevende of adviseur zorgen dat de dienstverlening en de voorzieningen die daarbij horen op rolletjes lopen.

Dat houdt in, dat de ruimtes waar de werkzaamheden bij een onderneming, instelling of evenement aantrekkelijk zijn om te wonen of te werken. Een superleuke studie en mijn resultaten zijn goed. Ik heb meer dan voldoende motivatie voor de opleiding.”

Wie ben jij als mens?

“Ik ben leergierig en prestatiegericht. Ik leg de lat voor mezelf hoog. Voor een studiepunt is een 5,5 voldoende, maar ik ga voor het hoogst haalbare cijfer. Dat betekent wel, dat ik de lat ook voor anderen ook hoog leg. Met groepsopdrachten gunnen ze mij de meestal de leiding, Dat houdt wel in, dat ik er slecht tegen kan als iemand er met de pet naar gooit. Dat laat ik die iemand dan ook wel merken. Ik weet, dat dat mijn valkuil is, terwijl ik helemaal niet bazig over wil komen. Ik ben verbaal sterk en direct. Ik ga graag de discussie aan, neem het initiatief en laat mijn mening horen. Ik wil een leider zijn maar ik ben beslist geen baasjes-speler. Zo heb ik op school een voortrekkersrol in 2 schoolcommissies. Stilzitten is niet mijn ding. Ik zoek de uitdaging op of ik daag jou uit.”

Als je jezelf in trefwoorden mag omschrijven, welke zijn dat dan?

“Energiek, sociaal, ambitieus, duizendpoot, uitdagend, strijdbaar, geen half werk, inlevend en vriendelijk. Deze woorden passen denk ik wel bij mij.”

Wat is er voor jou veranderd door Corona?

“Ik mis de bijeenkomsten op school en de sociale contacten met studiegenoten. Alles gaat nu online. Het studeren werkt efficiënt en ik bespaar de reistijd. Maar jeetje, ik mis die samenwerking.”

Vertel eens iets over Young4Waard?

“Daar ben ik ook bij betrokken. Young4waard is een platform voor jongeren in de gemeente Molenlanden. Ik ben er trots op dat we het met jongeren voor elkaar hebben gekregen om dit op te zetten. Ik vind het belangrijk, dat jongeren actief betrokken worden bij de onderwerpen, die belangrijk voor ze zijn. Dat kan gaan over wonen, werken of evenementen. Ik beheer bij Young4Waard de financiën en doe de communicatie en het overleg met gemeente.”

En dan werk je nog bij 2 bedrijven?

“Daar heb ik tijd voor gekregen, omdat ik nu thuis online studeer. Dat is wel saai en ik zoek de groepsdynamiek. Ik wilde ook mijn extra vrije tijd zinvol invullen. Restaurant Piazza Della Vita zit in hetzelfde gebouw als waar ik woon. Ik werk daar nu in de bediening.”

En tenslotte die zaterdag. Hoe ziet de jouwe eruit?

“Dan werk ik als gastvrouw bij de KIA-garage in Waddinxveen. Via een kennis kreeg ik de vraag om daar te komen werken. Ook daar leer ik van. Ik werk met plezier en ik kan zo ook werkervaring opdoen voor mijn studie. In de praktijk is alles toch anders. Als gastvrouw mag ik ervoor zorgen, dat de klanten goed ontvangen worden. Ook hier ga ik voor het hoogst haalbare. ”