Met dit recept geven we de aftrap naar een reeks heerlijke zomerrecepten van Doe meërs.

Als lokale partij staan we midden tussen de mensen en willen we ook verbinden, en hoe leuk is het omdat via familierecepten te doen, dus daarom ook de zomerse familierecepten met Doe mee!

Hier een stevig maar lekker zomers recept van mij Curt Roth.
Dit recept is een familierecept, deze aardappelsalade werd door mijn overgrootmoeder geserveerd in haar restaurant in Oostvoorne, en is van generatie op generatie meegenomen.

Deze aardappel salade is eigenlijk een klassieke puree salade met ui, augurk, Cornedbeef en natuurlijk aardappels.

In beginsel wordt de salade niet verder aangemaakt, maar wanneer geserveerd wordt de salade afgemaakt met hardgekookt gehakt ei en een stevige lik mayonaise met natuurlijk nog wat peper, zout en ook kerrie.

Het recept is als volgt:

  • 1 zak iets kruimig kokende aardappels, of wel bonken zoals ik ze graag noem.
  • Vier fikse gele uien.
  • Een potje stevige augurken.
  • Een blik Cornedbeef.
  • Om het af te maken hardgekookte eieren.
  • Kerrie naar smaak.
  • Witte peper naar smaak (ik gebruik aardig wat omdat de aardappel flink wat massa heeft en dus behoorlijk wat smaak absorbeert.)
  • Liefst een mooie stevige mayo, gebruik zeker geen frietsaus, doe die lekker op je frietjes 😊 .

Benodigdheden:

  • Een ruime pan voor de aardappels.
  • Een pureestamper.
  • Aardappelschilmesje
  • Flinke bewaardoos.

We beginnen met de aardappel, schil en snijd ze zoals je normaal zou doen voor een pan gekookte aardappels.

Kook de aardappels in een 22 a 24 minuten gaar, zoals je zou doen voor een mooie stamppot.

Snipper ondertussen de ui, en snijd de augurk in gelijkwaardige stukjes.

Als de aardappel gaar is, giet ze af in een vergiet en doe ze terug in de pan, en laat ze lekker even uitdampen zodat ze zo droog mogelijk zijn en er geen restvocht aan de aardappel blijft hangen.

Vervolgens kan de Cornedbeef direct uit blik op de nog hete aardappels samen met de gesnipperde ui en de augurkblokjes.

Ook kan er al lekker wat peper, zout en kerrie worden toegevoegd in het eerste mengproces.

Wanneer het geheel goed door elkaar gestampt is met de pureestamper moet de basis eerst goed afkoelen, eerst buiten de koelkast tot op kamer temperatuur, en vervolgens door koelen in de koelkast tot een graad of 6c

Nu de basis van de salade goed is afgekoeld kan hij worden aangemaakt, dit hoeft niet alles in één keer natuurlijk, maar per keer voor zoveel als je nodig hebt voor bijvoorbeeld  ’s avonds op een toastje bij een lekker drankje in de tuin.

Voor een lekker portie pak ongeveer 250 gram van de basis en doe deze in een mengkom.

Kook 3 eieren hard en snijd deze met de eiersnijder in blokjes, dus twee maal door de snijder waarvan 1 keer dwars.

Doe de eieren bij het mengsel met een paar lekkere likken mayonaise en meng het geheel goed tot een smeuïge dog stevige massa, eventueel verder op smaak brengen met extra peper en zout naar smaak.

Nu hebben we een heerlijke aardappelsalade die zelfs als ontbijt op een lekkere bruine boterham errrrrrg smakelijk kan zijn, ik zou zeggen, voor op brood, lekker dik smeren, zeker een centimetertje op twee, en dan nog een lik mayo er overheen smeren voor een extra kick.

Dat was hem, veel succes met het maken, en eet smakelijk!!

Hieronder een impressie van de bereiding: