Voor de meeste van ons zijn de vakanties weer over. Dus is het tijd voor een recept waarmee we weer in de vakantiesfeer komen. En bij ons thuis lukt dat elke keer weer met dit recept. Dit jaar zijn we niet op vakantie geweest, dus hebben we het gewoon een keer extra gemaakt. Het is een authentiek recept wat we meer als 30 jaar geleden hebben meegenomen uit Griekenland. Deze Kook-Mee gaan we Moussaka maken!

Ik waarschuw je alvast: ik vind het veel tijd kosten…omdat het zo heerlijk ruikt en ik zo lang moet wachten voordat ikmag eten.  Maar als het dan klaar is, witte wijn of retsina er bij en ik zit weer in dat kleine restaurantje aan de haven met die vriendelijke , wat smoezelige, oude ober annex hulpkok annex afwasser, die ons avond na avond de heerlijkste gerechten voorschotelde. En daarna die strandwandelingen met Tineke… we dwalen af.  We snel gaan beginnen.

Let op: Ik heb het deze keer voor slechts 3 personen gemaakt. Dus die hoeveelheden zie je op de foto’s. Het recept hieronder gaat echter uit van 6 personen. (En als ik je een tip mag geven : maak het altijd voor 6. De restjes –als die er zijn- smaken opgewarmt nog beter.)

We hebben nodig:

500 gram Aubergine
45 gr bloem
2,5 dl Olijfolie
150 gram (ongekookt) macaroni

Voor de vleessaus:

1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kg lamsgehakt
500gr tomaten uit  blik
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel gedroogde oregano
1.5 theelepel kaneel
1,25dl (droge) witte wijn
Zout
Peper

Tip1: je kunt -als iemand geen lamsvlees lust- ook rundergehakt gebruiken.

Tip2: met kinderen aan tafel vervangen we de witte wijn gewoon door een scheutje witte wijnazijn (0,2dl)

Voor de roomsaus:

45g boter of margarine
50 gr bloem
5 dl warme melk
2 eieren, losgeklopt
60 gr parmezaanse kaas (in onze versie . volgens het originele recept moet het kefalotiri zijn, maar vindt dat maar eens in de waard.)
Zout
Peper

Stap 1: de basis

Snij de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm. Bestrooi ze met zout en laat ze een uur uitlekken.

Dep de plakken droog met keukenpapier, bestuif ze met bloem en bak ze aan beide kanten goudbruin in een deel van de olijfolie.

Kook de macaroni “bijtgaar” volgens de verpakking.

Verwarm de oven vast voor op 180 graden.

Stap 2: de vleessaus

Bak de ui en de knoflook in een deel vd olijfolie. Doe het gehakt er bij, maak het los met een vork en laat het bruin worden.

Doe alle overige ingredienten voor de vleessaus er bij. Dus de tomaten, de tomatenpuree, kaneel, oregano en wijn.(of azijn)Alle in 1 keer er in en even roeren.

Laat alles zachtjes sudderen en inkoken tot er een dikke saus is ontstaan. Breng op smaak met wat zout en peper als je dat wilt.

Stap 3: de roomsaus

Smelt de boter in een steelpan, doe de bloem er bij en laat het al roerend ongeveer 3 minuten zachtjes koken. (zorg dat het niet bruin wordt, laag vuur en blijven roeren.)

Klop er al roerende beetje bij beetje de warme melk door en laat de saus nog 2 minuten doorkoken tot hij glad is.

Haal de pan van het vuur en klop er de eieren en de helft van de kaas door.

De finale:

Vet een rechthoekige ovenschaal van ca 35x25x5cm in.

Leg een laag aubergines op de bodem, verdeel de helft van de gekookte macaroni erover. Dek het af met de helft vdvleessaus. Herhaal dit en sluit af met een laag aubergines.

Dek het geheel af met de roomsaus en strooi de resterende kaas erover.

Bak het 1 uur in de oven en laat het voor het opdienen dan nog 5 tot 10 minuten rusten.

Een griekse (boeren) salade er bij, een stuk brood en een wijntje en we zijn weer op vakantie.

καλή όρεξη !!