Het was misschien wel het belangrijkste debat dat tot nog toe in de gemeente Molenlanden is gehouden. Het was in ieder geval een debat dat ergens over ging. Principes stonden tegenover elkaar. Rekening houden met elkaar werd door iedereen gebezigd. En uiteindelijk blijkt Molenlanden een veelkleurige gemeente waar de regenboogvlag met trots wappert! Wilma kijkt nog één keer terug.

Respect voor de LHBTI-inwoners van Molenlanden. Ik blijf met het woord LHBTI worstelen. LHBTI staat voor lesbienne, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse personen. Ik struikel iedere keer weer over die naam. Ik moet het als LHBTI omschrijven, omdat de maatschappij het als “anders” ervaart. Of het nu gaat om geaardheid, identiteit of gerichtheid. Naarmate ik er langer over nadenk, ga ik het ingewikkelder vinden. Waarom bedenken we daar met elkaar niet iets voor, dat niet zo beladen klinkt?

Samen met CDA

Maar genoeg gezeurd, het gaat om respect, dat we voor elkaar mogen hebben. En de stap, die nodig was om dat samen met mijn collega raadslid Jan Arie Korevaar met het CDA in gang te zetten. Het debat om daar te komen ging écht ergens over. We kunnen aan de raadstafel van mening verschillen over arbeidsmigranten of de aanleg van een weg. Als het over LHBTI gaat, dan komen de gevoeligheden tussen de politieke partijen op de raadstafel. Een meerderheid (Doe mee!, CDA, VVD, Progressief Molenlanden) van de gemeenteraad was het eens met het initiatief van Doe mee! en het CDA. De opdracht ligt nu bij de verantwoordelijke wethouder Lizanne Lanzer om op 5 oktober (dag, dat de regenboogvlag op de gemeentekantoren wappert) en de week van respect (november 2020) een aantal activiteiten te organiseren rondom LHBTI.

1760 inwoners

Voor Molenlanden een hele stap, want in de Alblasserwaard “hebben we het er niet zo over” en anderen vinden er altijd wel iets van. Niet écht een veilige omgeving voor jou als LHBTI-er. In Nederland zijn 4-7% van de inwoners LHBTI. Dit betekent, dat er in Molenlanden minimaal 1760 inwoners zijn, die dit aan den lijve ondervinden. En nog veel meer, die er in hun omgeving mee te maken hebben. Familie, vrienden, buren en klasgenoten.

Ik ken er maar een paar. Dat heeft alles te maken met onveiligheid. Best mogelijk, dat ze ook spontaan naar elders verhuizen. Dat mag van mij met dit initiatief veranderen, want je mag hier zijn wie je bent.

Een moeder van een lesbiennedochter van elders was verrast, dat dit nodig was. Het is toch normaal, dat je respect hebt voor elkaar? In welk vel je ook zit. Nou dat is nu juist waar we voor willen gaan, omdat het in deze regio geen vanzelfsprekendheid is.

Gay Parade

En maak je niet ongerust. We gaan geen Gay Parade organiseren op Kinderdijk, want dat past hier niet. Ook hier gaan we op zijn Alblasserwaards mee om. Ingetogen en met 2 benen in de klei of het veen.

De regenboog is zo veelkleurig als de vlag van Molenlanden. Ik heb er alle vertrouwen in, dat we ook op die manier respect hebben voor al onze inwoners en in het bijzonder voor jou als LHBTI-er, want ik wil jou de veiligheid bieden die je verdient.

Wilma de Moel

Raadslid Doe mee!

Zie ook: https://www.hetkontakt.nl/regio/alblasserwaard/228864/meerderheid-in-raad-molenlanden-niet-alleen-regenboogvlag-hijsen-