Duo-lijsttrekker van Doe mee! Molenlanden Berend Buddingh viel afgelopen donderdagavond bijna van zijn stoel tijdens het verkiezingsdebat georganiseerd door het dorpsberaad Hoogblokland. Er wordt door veel partijen anno 2018 nog steeds in hokjes gedacht. Ook het denken in problemen in plaats van oplossingen door de traditionele partijen viel op.

Buddingh: “Ik had gehoopt dat de lokale politiek na mijn vertrek in 2014 veranderd zou zijn. Maar sommige partijen denken nog steeds in hokjes, dat je altijd stemt op een christelijke of liberale partij. De tijd heeft niet stil gestaan hoor! Lokale politiek gaat over wat goed is voor je dorp en dat weten inwoners zelf toch echt het beste. Of je nou links, rechts, kerkelijk of niet-kerkelijk bent. Daarom ben ik ook zo trots op de kandidatenlijst van DoeMee. Dat is een afspiegeling van alle inwoners in Molenlanden, van links tot rechts, kerkelijk en niet-kerkelijk.”

Ook over wetgeving en regels liep de spanning op. Buddingh: “Het betrof de stelling over woningtoewijzing aan de eigen inwoners. De eerste reactie van de partijen was: kan niet en mag niet. Dat zegt de wet. Onzin. Allereerst weten ze blijkbaar niet dat de wet verruimd is en 30 gemeentes er al over denken om hun beleid aan te passen. Maar het gaat me vooral om het automatisme. Dat moeten politici niet willen. Er kan echt veel meer in dit land en deze gemeente. Maar je moet willen en durven. Er kan zoveel meer!”