Voorzitter, leden van de raad, inwoners van Molenlanden.
3 jaar geleden begonnen wij deze raadsperiode met een duidelijke ambitie:
‘Wij zijn Molenlanden – verbonden en veerkrachtig’.
Die woorden waren niet vrijblijvend. Ze vormden de belofte dat we het sámen zouden doen. Dat we zouden zoeken naar verbinding in verscheidenheid, en dat we de veerkracht zouden tonen die nodig is om een gemeente als de onze richting te geven in een onrustige tijd. En is die tijd leven we nu dat kunnen we met elkaar wel stellen.
Vandaag wil ik namens Doe mee! met u terugblikken en vooruitkijken met diezelfde houding: betrokken, positief verbindend en veerkrachtig.
Terugblik: veel bereikt – en veel gevraagd
Er is de afgelopen jaren hard gewerkt en veel bereikt! Veel opgaven uit het coalitieakkoord zijn opgepakt, staan in de steigers of zijn afgerond. Hiervoor onze welgemeende complimenten zowel aan het college als aan de organisatie.
Maar niet alles verliep zonder slag of stoot, zeker de afgelopen 2 jaren hadden we elkaar nodig om bij te sturen om koers te houden. Dat was niet altijd eenvoudig.
Soms ging het te snel en raakten we elkaar kwijt in zogenaamde bubbels
Plannen werden opgesteld zonder voldoende draagvlak. Inwoners voelden zich onvoldoende gehoord en lieten dat weten. Polarisatie lag op de loer…
Maar gelukkig wisten we met elkaar op tijd het tij te keren, zowel bij dossier Wind als bij Asiel werd het weer duidelijk dat we alleen verder komen als we samen met inwoners optrekken.
Soms is het nodig om op de rem te gaan staan – niet om te blokkeren, maar om ruimte te maken voor dialoog.
Dat is de rol van de raad, koers houden en bijsturen waar nodig. Geen teken van zwakte maar van gezonde democratie.
Wat willen we vasthouden
Wat ons betreft is het voorgaande dé les van deze raadsperiode: de echte veerkracht van Molenlanden zit in de samenwerking tussen inwoners, raad en college. Het beste beleid ontstaat wanneer mensen mee doen, zich gezien en gehoord voelen.
En als het anders moet, durven bij te sturen – met elkaar.
We zijn trots op:
- Een gezonde begroting voor de komende jaren, ondanks alle onzekerheden vanuit de rijksoverheid weten wij het huishoudboekje op orde te houden.
- Structurele aandacht voor Wonen, Welzijn, Economie, Onderwijs, Leefbaarheid en Duurzaamheid.
- Het betrekken van inwoners is geen bijzaak meer, maar de basis van beleid geworden – inwoners doen mee!.
Vooruitblik: samen aanpakken
Onze samenleving verandert. We worden met elkaar ouder, diverser en digitaler.
In plaats van daar angstig of afwachtend op te reageren, kiest Doe Mee! voor een positieve benadering:
-Laten we die diversiteit benutten
-Laten we bruggen bouwen in plaats van muren.
-Laten we elkaar blijven opzoeken, juist als we verschillen van mening.
De financiële horizon is uitdagend, de aangekondigde bezuiniging vanuit de overheid komt op ons af. Daar willen wij op tijd op inspelen, Niet afwachten, wij zijn aanpakkers en weten ook dan weer middelen te vinden- of te normaliseren waardoor het ons gaat lukken koers te houden.
Voor Doe mee! betekent dat:
- Voorkomen dat inwoners de rekening krijgen – we moeten kwetsbaren blijven beschermen.
- Vasthouden aan participatie – samen met inwoners keuzes maken.
- Niet versmallen, maar verdiepen – geen botte bezuinigingen, maar slimme prioritering.
- Ruimte voor bezinning en ontmoeting – investeren in waar mensen tot bloei komen.
Doe Mee roept op tot vertrouwen en positiviteit.
Voorzitter, ons verhaal is geen verhaal van grote beloften. Het is een oproep tot vertrouwen en positiviteit.
Niet blind, maar realistisch vertrouwen. Vertrouwen in onze inwoners. In de kracht en creativiteit van kleine initiatieven en meedenken in grote maatschappelijke opgaven die een beroep doen op de leefbaarheid van onze dorpen en ene stad. Alles in de overtuiging dat politiek dienstbaar moet zijn aan de gemeenschap – niet andersom.
Kadernota 2026 – Op hoofdlijnen
Voorzitter,
Een nota zonder veel nieuw beleid, en dat is geen toeval. We liggen immers op koers. Onze ambities zijn helder en de toekomstvisie geeft ons richting. Doe mee! onderschrijft de uitgangspunten van de begroting 2026 en de meerjarenraming. We werken verder aan woningbouw, onderwijshuisvesting, opvang vluchtelingen, opgave stikstof en duurzaamheid.
En met de verkiezingen van 2026 in het vizier is dit vooral een moment van beheersing en realisme.
Wat betreft nieuwe ontwikkelingen: de Regiodeal komt er aan en wij zien hierdoor kansen voor meer samenwerking en versterking van onze regio.
In lijn met de kadernota doen wij wel duidelijke oproep: Het ravijnjaar is weliswaar uitgesteld maar niet afgesteld, over 2 jaar krijgen wij hier mee te maken en laten we ons gaan voorbereiden zonder te hoeven te bezuinigen maar met gezond verstand de tering naar de nering gaan zetten.
Hiertoe zien wij kansen in normalisering van beleid en het vergroten van onze zelfredzaamheid en weerbaarheid. Maw wat we zelf kunnen doen gaan we ook zelf doen. Dat geldt niet alleen voor onze organisatie maar ook voor onze inwoners. Inzetten op zelfredzaamheid zodat we ook weerbaarder worden. Dat vraagt iets van preventie aan de voorkant, loslaten en vertrouwen hebben in de samenleving. -minder overheid meer eigen kracht.
Maar dat laat ik over aan mijn opvolgers, dit is voor mij de allerlaatste keer dat ik namens Doe mee! de algemene beschouwingen mag uitspreken, volgend jaar zult u mijn opvolger ontmoeten.
Tot Slot
Wij hebben nog een aantal vragen, een wens en 2 zorgpunten.
1.Uitbreiding BOA’s: gaan wij met 1 Boa meer het verschil maken? Molenlanden is groot qua oppervlakte en willen wij beter toezicht krijgen lijkt ons dit erg mager. Hoe denkt het college hierover? Wellicht dat een raadsinstrument nodig is voor verder opschaling
2. Verstevigen sociale teams, goed om jeugdhulp verder naar de voorkant te halen daar zien wij al mooie resultaten van maar hoe is de samenwerking met scholen en verenigingen? Kunnen daar nog verbeteringen in aangebracht worden?
3, Woningbouw. Eind vorig jaar is de versnellingstafel gestart met als doel versnellen van woningbouwontwikkelingen, vraag aan het college, verloopt dit naar tevredenheid en zijn hier al resultaten van bekend?
Wens: …meer groen in de wijk..!!, Ons bereiken veel geluiden van inwoners dat het groen in mn de oudere wijken erg schaars is. Hoge bomen zijn vervangen door kleinere lagere bomen waardoor er minder schaduw is, Juist in deze ouder wijken is er veel asfalt en beton waar gelukkig al aandacht voor is. Maar onze wens zou zijn om samen met inwoners te kijken waar nog groen toegevoegd kan worden. Goed voor de natuur en klimaat adaptatie. . . Ik hoor graag hoe het college en de andere partijen hierin staan.
Zorgpunt:
Duurzaamheid, liggen wij op koers als het gaat over energie zekerheid?. Niet alleen voor bedrijven maar ook inwoners, voor ons, jij en ik….…Hoe zeker kunnen we stellen dat iedereen over 5 jaar over voldoende energie beschikt. Zou het college daar iets over willen zeggen?
Kostendekkendheid begraven: uit de antwoorden blijkt dat de afgesproken kostendekkendheid van 80% niet gaan halen dit jaar maar pas in 2032 als we vast houden aan de 3% inflatieverhoging. Aangezien er een raad brede afspraak ligt om vast te houden aan de 80% wil Doe mee! het college alvast meegeven hier naar toe te werken en niet te kiezen voor uitstel.
Als laatste wil ik het college en de organisatie bedanken voor alle werk wat er weer verricht is en voor de duidelijke en heldere stukken die wij vandaag mogen behandelen.
Dank u wel.